Varför frigöra sin röst och kropp


När du jobbar med din röst så jobbar du själsligt. Rösten ligger förankrad i själen så du rör själen var gång du använder rösten. Ju friare du får rösten desto friare släpper du fram dig själv.

Vi är alla mer eller mindre fria eller inlåsta beroende på hur mycket stress vi är belastade med.


Ju mer vi stänger in oss själva (själen) desto mer stress upplever vi. Själen vill vara fri och när den inte är det så signalerar den till kroppen om det. Det är så vi upplever stress. Där kommer röstträningen in. För att rösten ska bli fri måste vi släppa på den stress som själen signalerar om, och det kan vara allt mellan himmel och jord.


Vid röstträningen släpper vi bit för bit på det som stressen signalerar, allt från muskelspänningar till tankemönster och känsloblockeringar. Ofta händer det att vi jobbar med att släppa en fysisk spänning och som resultat upplever sångaren sig fri och lättad  i sinnet.

Det är inte alltid så lätt att tänka sig fri från stress, det kan vara på gränsen till omöjligt. Däremot att sjunga för att lätta på trycket har gjorts i alla tider i alla sorters kulturer. De är lika naturligt som att andas och det fungera som en rejäl storstädning. Håll med om att det känns skönt när du städat upp ordentligt, man blir riktigt tillfreds. Vi behöver städa inombords kontinuerligt. När det är städat så fungerar vi på ett helt annat sätt.


Jag vet inte hur många gånger jag upplevt att man varit nedstämt, arg, ledsen, superstressad eller något annat belastande, då jag tagit mig tid att sjunga och släppa taget en liten stund. Vips så är allt borta som när Labero trollar bort en kanin, skillnaden är att detta är riktig magi och ingen illusion.


En annan stor vinst med att sjunga frigörande är att du blir otroligt klartänkt och rakare i din kommunikation. Det är stor skillnad att sjunga frigörande jämförelse med att sjunga för att prestera.

Jag tror att de flesta njuter när vi lyssnar på någon som släpper sig själv fri i sången i jämförelse med när vi lyssnar på någon som bara vill vara bra och duktig.

Ta t.ex. små barn sjunger inte för att var bra, de sjunger för det är kul att uttrycka sig.

Alla sångtävlingar som körs i tv (vilket jag ser alla), skapar tyvärr för mycket stress för dem flesta, väldigt få lyckas sjunga frigörande då de gäller att vinna, det finns dock undantag och det är då man riktigt sugs med. När sångaren bara släpper loss och gör sin grej fullt ut. Det är då jag får gåshud, det är då vi ser deras själ. Det är då vi blir påminda om hur det är at vara fri och det är något som tillhör oss alla - ATT VARA FRI I SIG SÄLV.


Prova att ta en stund till att sjunga, gör det inte för att vara bra eller perfekt, gör det för att frigöra dig från stress och annat negativt. Upplev dig själv utan att bedöma dig, bara prova och se vad som händer med dig efter 5-15 minuter. Om du upplever dig t.ex. spänd och stel så bara notera det men kritisera det inte, det är ok att vara så, det betyder ju inte att du alltid är så. Var nyfiken på vad du upplever, utforska men döm inte, då blir du spänd. Våga låta som du låter just nu, gör det med glimten i ögat och känn hur det sakta men säkert befriar dig.


Här kan du lyssna när Helene Persson på Radio Kristianstad får en enkel kort befriande övning.