Hur du andas är avgörande!


Man hör ofta i sångens värld , du måste andas med magen.

Det påståendet kan förvilla många sångare som verkligen försöker andas med magen men som fortfarande spända på helt andra ställen i kroppen. Det är mer korrekt att säga att du ska andas avslappnat i hela andningsapparaten. Det är då det händer, det är då rösten slappnar av och låter naturlig. Det är då du inte behöver tänka på hur du andas, det går av sig själv.


I andningen är alla olika och behöver därför olika träning. När du du väl släpper loss din andning kommer oanade resurser i din röst och ditt uttryck. Generellt sett så andas du som du lever livet.  Är ditt liv ansträngt och tufft så är förmodligen din anding även sådan. 


Andningen är  ett kraftfullt verktyg till att bryta gamla mönster och hitta nya banor. Lär vi dig andas öppet, avslappnat så kommer med stor sannolikhet ditt liv ändras i den rikningen också eftersom din upplevelse av livet utgår ifrån ditt nervsystem. Kan vi få ditt nervsystem att slappna av så får du en mer avslappnad tillvaro. Andningen är vägen dit, då den är det som påverkar nervsystemet mest av allt.


När andning och nervsystem slappnar av  och öppnas upp följer rösten med, här sitter nyckeln till din fria röst.


Andas för att frigöra dig själv


Alla människor behöver träna sin andning, helst varje dag.


Andning är din absolut största resurs och medicin.


Känner du dig hämmad är lösningen andning. En hämmad person andas aldrig fulla andetag utan är låst i stora delar av sin andning. Lösningen är att sakta men säkert öppna upp andningen. Då kommer energin, självförtroendet och uttrycket tillbaka. Blir du hämmad i vissa situationer så är det för att du sluter din andning p.g.a. något du känner. Du blir helt enkelt strypt på syre och energi. Så fort du börjar syresätta dig igen så börjar spänningen / hämningen släppa.


Under en session där vi jobbar med det du vill, går vi in på det du specifikt önskar och frigör din spänning med andningen. Efteråt känner du dig harmonisk, lättad  och trygg. Processen känns nästan alltid skön och lugn, då vi följer dina reaktioner.


När en hämning är frigjord är den borta. Det kan hända att det finns fler liknande hämningar kvar och då går vi vidare med dem. Jag kan inte nog poängtera hur många vinster det finns med att dagligen träna din andning.

Känner du att du vill komma vidare med livet, hälsan, fokus, karriären, sången osv. så är andningsträning det steg jag rekommenderar dig att först ta. Det är förmodligen den största resursen du har och den finns inom dig. 

Skyddar du dig själv - då skadar du dig


Vi har alla stelheten i kroppen, dessa stelheten är "skydd". Du har skaffat dem för att skydda dig. Du kanske råkat ut för något traumatiskt och när det inträffade så spände du dig enormt. Det är när denna spänningen ligger kvar efter händelsen som du har fått ett s.k. skydd, en stelhet, en hårdhet som ditt undermedvetna tror ska skydda dig i framtiden. I stället ligger detta skyddet kvar och låser din kropp. Skyddet behövdes då men inte nu. Säg att detta skyddet sitter i bröstkorgen som ska vara ytterst rörlig och flexibel. Hur bra kan du andas då? Hur bra klang kommer du få från din bröstkorg, Hur fritt kan ditt hjärta arbeta om det är inlåst?


Viktiga frågor. Det är när vi kan lösa upp dessa skydd i kroppen som den återgår till sin naturliga funktion. Andning, rörelse, nervsystem m.m.

Nu kan du säkert se vinsten med att jobba med att frigöra dig från dina skydd.

Andningsträning är till för alla


Du behöver aldrig känna att du måste vara en sångare för att andningsträna här. Du kan komma för att ta nya viktiga steg  i livet.


De som tränat sin andning här under alla år har varit personer från många helt olika bakgrunder. Det har varit idrottare, pressade chefer, de som ska hålla sitt första tal, personer med sömnsvårigheter, de som känner sig hämmade, bristande självförtroende, personer avstängda från sin känslor,

de som vill öka kreativiteten. Ja det kan vara nästan vem som helst som vill uppnå utveckling och förändring.